De gezonde school met sport, bewegen en gezondheid

De gezonde school

 

Het Palet heeft het vignet “gezonde school”. Dat betekent dat sport, beweging en gezonde voeding een belangrijke rol spelen binnen de school en ons onderwijs. Van sporten en bewegen tot moestuintjes én gezond eten en drinken. 

 

Vignet gezonde schoolWetenschappelijk onderzoek wijst uit dat veel bewegen en een gezond leefpatroon tot betere concentratie en leerprestaties leiden. Dat is één van de redenen waarom leren en bewegen binnen ons onderwijs centraal staan. Denk aan bewegingsactiviteiten op het plein met beweegwijs en in de gymlessen.

 

De methode beweegwijs draagt bij aan een extra uur bewegingsonderwijs in de week. Daarnaast hebben we een actieve sportcommissie die ervoor zorgt dat de school zoveel mogelijk te zien is op de vele sportevenementen die Deventer rijk is.

 

Beleid op bewegen en sport

 

Het Palet beschikt over een vakdocent gymnastiek.

 

De groepen 3 tot en met 8 krijgen tweemaal per week les in de gymzaal. 1 daarvan wordt gegeven door de vakdocent. De peuters en kleuters hebben iedere dag bewegingsonderwijs in de gymzaal, het speellokaal of op het schoolplein.
We streven naar een uur bewegen per dag. Bewegen stimuleert zowel de lichamelijke als de geestelijke vaardigheden.
Ook in het naschoolse aanbod wordt sport gegeven aan diverse groepen.

 

In de ochtend- en middagpauze staat het bewegen ook centraal. Op het plein geven we de speeltijd vorm met Beweegwijs, dat is begeleid spelen op eigen niveau met keuzemogelijkheden en uitdaging. Dit doen we onder het motto “Beweeg je wijs”. Tijdens Beweegwijs staat het met en van elkaar leren ook centraal. Op het plein begeleiden juniorcoaches de activiteiten, onder begeleiding van de leerkrachten. Zij hebben dan een actieve rol op het schoolplein. De activiteiten op het plein worden in verschillende gedragskleuren aangeboden.

 

 

 

Beleid op gezonde voeding

 

Gezondheid vinden wij belangrijk op onze school. Naast bewegen valt hier ook gezonde voeding onder. Met onze schoolafspraken over gezonde voeding leveren we een bijdrage aan de gezonde ontwikkeling van kinderen. Mocht uw kind een speciaal dieet volgen, dan is het belangrijk dat de school daarvan op de hoogte is.

 

 

Eten en drinken

 

Op alle dagen van de week eten we fruit of groente in de ochtendpauze. Het eten van meer fruit en groente draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat gruiten (=groente en fruit) op school eten er voor zorgt dat kinderen ook thuis graag voor gezond gaan.
Water is de beste dorstlesser. Daarom willen wij adviseren om uw kind als tussendoordrank water mee te geven. Melk, sappen en yoghurtdrank (bijv. Optimel) zijn ook toegestaan.
In de school en op het schoolplein (tijdens schooltijd) zijn energydranken niet toegestaan. Bovengenoemde afspraken zijn ook van toepassing bij buitenschoolse activiteiten.

 

Gezonde lunch

 

Een gezonde lunch bestaat uit boterhammen, met daarbij (eventueel) wat fruit of groente. Als drinken adviseren we water of halfvolle en magere zuivelproducten.

 

Tips voor in de broodtrommel:

  • Brood (liefst volkoren of bruin) dun besmeerd met mager beleg (geen croissants)
  • Dun belegd met zoet en/of hartig beleg
  • Aangevuld met een stuk fruit of een stuk groente (zoals komkommer, cherrytomaatjes, radijsjes, worteltjes, reepjes paprika enz.)
  • Drinken: liefst melk (bij voorkeur halfvol of karnemelk) of water.
     

Gezonde traktatieTrakteren bij verjaardagen

 

Op school zetten wij de leerlingen die jarig zijn graag in het zonnetje. Daar past een feestelijk moment bij met een traktatie. Wij vinden het van groot belang dat ook deze traktaties gezond zijn. Op www.gezondtrakteren.nl staan allerlei voorbeelden van traktaties die lekker en niet te groot zijn. De leerkracht ontvangt graag dezelfde traktatie als de leerlingen

 

Tips bij het bedenken van een traktatie:
– Zorg dat de traktatie niet te groot of te veel is;
– Kies  een gezonde traktatie
– Denk eens aan niet eetbare traktaties;
– Hartige traktaties zijn er ook.

Agenda
rapport mee naar huis
5 februariLees verder
carnaval
11 februariLees verder
studiedag leerkrachten: de kinderen zijn vrij
12 februariLees verder
studiedag leerkrachten: de kinderen zijn vrij
15 februariLees verder

Goed onderwijs maken we samen

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren